Grădina Bio AMURTEL: parteneriate echitabile cu clienți urbani

Grădina bio AMURTEL din Poieni dezvoltă un nou model de întreprindere agricolă bazat pe sistemul agriculturii susținute de comunitate. În zonă, mulți fermieri mici s-au retras deja din agricultură, pentru că le este imposibil să concureze cu producătorii la scară mare. Supermarketurile corporațiilor și distribuitorii oferă prețuri mici pentru volume mari de producție ce nu acoperă costurile de producție pentru fermierii mici, făcând astfel imposibilă supraviețuirea lor prin agricultură convenținală – exceptându-i pe moșierii bogați ce dețin proprietăți mari.

Modelul promovat de AMURTEL creează parteneriate directe cu consumatorii urbani, eliminând intermediarii. Consumatorii semnează un contract de parteneriat prin care primesc un coș lunar de legume organice de sezon, la un preț rezonabil de producție. Astfel, consumatorii nu sunt angajați într-o simplă tranzacție comercială, ci sunt într-o relație de solidaritate cu ferma. Strânsa comunicare prin newsletteruri de știri săptămânale, posibilitatea de a vizita sau de a face voluntariat la fermă, cursurile de agricultură organică și permacultură, sau contactul săptămânal la livrarea coșului asigură o relație puternică între parteneri.

Ferma finalizează cel de-al optulea an de producție și se pregătește acum pentru noul sezon din 2021. AMURTEL plănuiește să dezvolte mai departe acest model, transformându-l într-un punct central al mâncării, unde producătorii locali se pot alătura în a oferi o diversitate de produse complementare, precum și în a extinde capacitatea de producție a fermei.

Proiectul a creat deja două locuri de muncă pentru comunitatea locală și de asemenea integrează tineri adulți din programul de integrare socială Vistara din Pănătău. Prin implicarea mai multor producători locali, dorim să dezvoltăm un model viabil de economie locală decentralizată ce asigură siguranța și calitatea mâncării pe plan local, dar și conservă stilul de viață tradițional.